KALAS Projektet - Spelstinor genom 200 år!

Den 6 februari 2020 fyllde den stora spelmanslegenden SPELSTINA, Anna Cajsa Norman, 200 år och det ville vi i gruppen ”Spelstinor” fira! Med stor repertoar efter denna och andra fantastiska spelkvinnor var vår plan att bjuda in barn, ungdomar och vuxna till en hejdundrande KALASturné hösten 2020. Efter rådande omständigheter med pandemi har denna plan fått omvandlas till ett projekt där vårt framtagna material blir tillgängligt här, digitalt, fritt för de som vill att använda i undervisning och spelträffar och förhoppningsvis bli ett sätt att lära känna dessa musicerande spelkvinnor genom historien.

Här kan du lyssna till berättelser om legendariska spelstinor, ladda ner noter på låtar och arrangemang, samt lyssna till vår podd där vi berättar om Spelstinor vi lärt känna under resan. Hoppas du finner något att inspireras av!

Tack till musikverket för att ni gjorde projektet möjligt!



Lyssna på spelstinors podd

Berättelsen om Spelstina och andra spelstinor

Vi vill sprida kunskap, vetskap och vår kärlek till den här musiken som vandrat genom generationer av spelfolk fram till oss idag. Vi utlovar den bästa blandningen av gamla låtar i nya fräscha arrangemang och riktar oss till människor av idag, genom att porträttera starka kvinnor i historien som i nedteckningar ofta benämnts under epitetet någons mor, mormor, farmor eller syster. Vi vill fylla i de luckor som finns i historiebeskrivningen, där namnlösa spelkvinnor nu blir omnämnda vid sina namn som de egna personer de är. Vi har samarbetat med kunniga inom släktforskning och kyrkböcker och har på sådant vis lyckats ta reda på mer detaljerad information om dessa namnlösa systrar i historien för att sätta liv i deras berättelser igen och skapa en mer fullständig bild av dessa spelkvinnor. Vi har under projektets gång djupdykt i våra respektive traditionsområden och gjort efterforskningar främst kring de kvinnliga spelmän som finns omnämnda på olika sätt i de lokala skrifter som förekommer i Gästrikland, Västmanland och Uppland men även plockat in musik efter kvinnor från övriga delar av Sverige.

Målet med projektet

Målet med projektet är att vidareutveckla repertoaren efter Spelstina och andra spelstinor, ge vetskap och kunskap om kvinnors musik och musicerade genom historien och en spridning av det gedigna låtmaterial som finns efter dessa kvinnor. Detta vill vi göra ur ”Spelstinors” perspektiv och samtidigt göra det spelbart för fler utövare inom folkmusiken.